sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Recenzie Billy Bat Manga





Salut dragilor. Mi-ati dus dorul? (ma indoiesc ca urmareste careva blogul, dar na.)
Dupa atata timp de inactivitate, revin cu o recenzie la manga Billy Bat  si va pot spune ca e cu totul diferit de ceea ce ati citit pana in momentul de fata.

Descriere:

Poveste are loc in anul 1949 si urmareste un artist de benzi desenate Japonez-American pe nume Kevin Yamgata cum deseneaza populara serie detectivul „Billy Bat” pentru „Marble Comics”. Cand afla ca in mod involuntar sa fii copiat imaginea pe care a vazut-o in timp ce locuia in Japonia ocupata (de catre americani), el se intoarce in Japonia pentru a primi permisiunea de la creatorul lui Billy Bat pentru a-l folosi. De indata ce soseste acolo, el devine prins in sirul unor crime, musamalizari si profetii care toate duc inapoi la Billy Bat.
In curand devine evident, ca adevarata natura a lui Billy Bat e mult mai mare de cat ar putea Kevin vreodata sa ghiceasca, raspandindu-se pe milenii si in intreaga lume.

Cum ati citit in descriere, povestea se invarte in jurul lilacului nostru si in mare parte a seriei in jurul lui Kevin.

In mare parte, povestea e dezvolatata pe baza majoritatilor evenimentelor istorice, conspiratii, ocultism si cam tot despre ce se discuta acum in prezent.
Cum spuneam, pana aproape de finalul volumului 12 povestea se invarte in jurul lui Kevin Ymagata, tanarul nostru artist de benzi desenate, care fara voia lui, e prins intr-un sir de incidente nefericite si care incepe sa-l vada pe Billy din ce in ce mai des.
In Japonia se inatalneste cu autorul care a scris seria manga cu Billy si se pare ca majoritatea evenimentelor din ea sunt fapte istorice care s-au intamplat altfel decat ar povesti istoria si care in acelasi timp sunt relatate de al nostru liliac Biily, iar Kevin e urmatorul succesor al lui Zofu-sensei (asta e numele autorului serie manga dupa care Kevin crede ca a copiat.).

De-a lungul povestii, autorul nu concentreaza povestea numai asupra lui Kevin, ne prezinta si din spatele scenei altor fapte istorice, care arata cum s-au intamplat cu adevara si nu cum spun manualele de sitorie (chiar daca unele din ele sunt fictiuni, au o credibilitate foarte mare). Ne sunt prezentate foarte multe personalitati cunoscute cum ar fi: Albert Einstein, Adolf Hittler, Iisus Hristos, Kenedi, Lee Hawey Oswald, si multe alte peronalitati care or sa le recnuoasteti de indata ce avansati prin poveste.

Povestea are atat de multe intorsaturi, incat atunci cand crezi ca ai prins firul povesti, situatia se intoarce cu totul la 180 de grade si ia cu totul alta intorsatura.
 Protagonistul nostru Kevin, nu pare o persoana prea brava, dar de foarte putine ori reuseste sa ignore tot ce-i spune Billy si exact ca Zofu-sensei, tot ca majoritatea evenimentelor din seria lui de benzi desenate, sunt petrecute conform spunselor lui Billy, iar unele din ele urmeaza sa se intample.
Uneori protagonistul nostru e atat de confuz incat zici ca ala e momentul in care incepe sa o ia razna, dar cumva, cumva rezista.

Billy, Billy Bat, oare ce o fi cu fiinta asta misterioasa care tot apare in mintile atator oameni si ce e cu acesti alesi? Cum ii alege? Cum decine cine sa fie cel ales si care nu? Si oare ce o fi scroll-ul despre care tot vorbeste?
Atatea intrebari legate de fiinta asta, care inca nu au fost deslusite. Sa nu uit, se pare ca majoritatea pe care il vad, sunt intrebati pe care din ei il vad, pe cel alb sau pe cel negru. Se pare ca unul e bun si unul rau, dar inca nu se stie ce e cu ei.

In momentul de fata la sfarsitul volumului 12, povestea se desfasoara in jurul ultimului succesor pe care-l poate vedea si poate vorbi cu misteriosul Billy.

De ce sa incercati seria asta? Deoarece e ceva cu totul iesit din comun, nu am intalniti nici-o serie de genul asta in ultimul timp. Are atatea elemente ale istoriei si de asemenea dezbate atatea subiecte vechi de cand timpul si care mereu au incercat sa fie musamalizate.
In toata povestea asta, sunt implicate pana si fortele statului, atat de controvesta si incalcita e povestea, cat si firele istoriei.

Nu va speriati chiar daca inceputul seriei incepe in stilul benzilor desenate, (care suprinzator se incadreaza foarte bine in poveste) continuati sa va afundati cat mai mult in poveste si o sa vedeti ca nu o sa regretati.

Nu intru in amanunte mult prea mari, deoarece nu vreau sa va fac spoiler si sa va las pe voi sa descoperiti intamplarile incetul cu incetul.

Multumesc ca ati citit si in curand o sa mai urmeze partea a treaia din: Ce se intampla cu fansubing-ul romanesc?


La revedere si lectura placuta!

2 comentarii:

  1. Chiar sună bine și chiar am văzut primele capitole si mi sa părut o porcărie dar acum nu știu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa recunoastem, inceputul e cu totul ceva original si iesit in comun in acelasi timp. Oricum seria pe parcurs se tot combina cu stilul comics si manga, facando chiar interesant. Consperatiile, evenimentele petrecute si tot asa, te tin lipit de ecran si sa citesti capitol dupa capitol sa vezi ce urmeaza. Dai o sansa la cel putin priemele 35 de capitole, dupa aceea daca nu-ti place poti sa dai drop.
      Oricum, ar fi un anime de lunga durata foarte bun, dupa parerea mea, daca s-ar face.

      Ștergere